Traditii si reguli de urmat la masa

Coreenii tin cont foarte mult de traditii cand vine vorba de servirea mesei. Incepand de la modalitatea de asezarea a platourilor cu mancare si pana la ordinea asezarii la masa a invitatiilor sau a membrilor familiei, toate urmeaza un set de reguli bine impregnate in cultura coreeana. Acestea se impart in trei categorii: inainte de masa, in timpul mesei si dupa masa, insa mai sunt cateva care sunt reguli de bun simt si arata respectul fata de alte persoane.

Inainte de masa

Asteapta sa ti se spuna unde sa te asezi. Gazda se va aseza in mijlocul mesei, pe partea cea mai apropiata de usa. Invitatul de onoare va fi asezat fix in fata gazdei, de partea cealalta a mesei. Cea mai in varsta persoana de la masa este prima care mananca, dupa care fiecare se poate servi.

In timpul mesei

Reguli generale

  • Nu iti apleca capul prea aproape de masa si mancare
  • Nu te apleca prea aproape de mancare atunci cand mananci
  • Nu lasa maneca hainei tale sa se atinga de mancare
  • Nu pune chopstick-urile si lingura pe masa daca cineva inca mananca
  • Poti lua in mana lingura si chopstick-urile doar dupa ce cea mai in varsta persoana a facut la fel
  • Nu tine intr-o mana in acelasi timp chopstick-urile si lingura
  • Nu ridica supa la gura
  • Nu pune chopstick-urile prea adanc in gura si nu le lasa sa se atinga de alte preparate daca au sos sau mancare pe ele
  • Nu arata niciodata cu chopstick-urile
  • Nu gauri mancarea cu chopstick-urile
  • Nu incrucisa chopstick-urile niciodata cand le pui inapoi pe suport
  • Mancarea si fructele nu se ridica niciodata cu mana
  • Mananca tot de pe farfurie
  • Nu sufla niciodata in mancare, chiar daca aceasta este fierbinte
  • Ai grija sa nu faci prea mult zgomot atunci cand mesteci mancarea

Reguli pentru servirea orezului

  • Nu e necesar sa mananci fiecare boaba de orez
  • Nu tine bolul de orez la nivelul gurii
  • Tine bolul de orez pe masa si apleaca-te putin cand vrei sa consumi
  • Niciodata nu ridica bolul de orez ca sa mananci

Reguli pentru servirea preparatelor

  • Daca preparatele vin cu chopstick-uri proprii pentru servire, nu le tine pentru tine dupa ce iti pui mancare in farfurie
  • Daca preparatele nu au chopstick-uri, poti sa le folosesti pe ale tale

Reguli pentru servirea bauturii

  • Niciodata sa nu iti torni singur bautura in pahar. Cel care sta langa tine trebuie sa faca asta
  • Daca observi ca persoana de langa tine are mai putin de jumatate de pahar plin, trebuie sa ii torni bautura
  • In cazul in care cel de langa tine nu observa ca ai paharul aproape gol, trebuie sa ii atragi atentia prin umplerea paharului sau

Dupa masa

Daca ai terminat de mancat, arata asta prin asezarea chopstick-urilor pe suport sau pe masa, dar niciodata nu le pune paralel pe bolul cu orez.

Alte reguli comune

  • Atunci cand ajungi in casa cuiva, nu uita sa te descalti
  • Daca servesti masa intr-un restaurant alaturi de altcineva, cel care a initiat intalnirea plateste masa
  • Este de asteptat sa faci un mic toast la finalul mesei daca tu esti invitatul

FĂRĂ COMENTARII

Lasă un comentariu