“Ondol” – Oare ce este acesta?

ondol

 

Dupa cum probabil ati observat pana acum in dramele coreene sau alte show-uri, coreenii stau foarte mult pe podea. Mananca asezandu-se pe pardoseala, joaca jocuri de societate, se uita la televizor si chiar dorm pe podea. Cum pot face toate acestea fara sa le fie frig sau sa se imbolnaveasca, mai ales ca in general casele coreene nu sunt dotate cu covoare? Saptamana trecuta am vorbit despre “Hanok”, casele traditionale coreene, iar de aceasta data o sa va vorbesc despre “Ondol” care joaca un rol important in aceste case.

Datorita lui “Ondol” se incalzesc casele. Acesta este un sistem de incalzire prin care se incalzeste podeaua si care tine caldura in casa, insa, fara sa sufoce locuitorii acesteia. In Coreea asadar, incalzirea se face prin pardoseala si acest sistem de incalzire se numeste nu doar “Ondol” (), ci este cunoscut si sub denumirea de “Gudeul” (). “Ondol” este un sistem de incalzire care exista si in trecut si care in prezent face asa mare parte din viata coreenilor, incat acestia nu ar putea trai fara acesta.

Un “Ondol” consta intr-un focar, „agungi” (아궁) care se afla sub podea, bineinteles in exteriorul casei sau este legat ori de dormitor, ori de bucatarie. In „agungi” se pun lemnele care dupa ce ard, prin fumul emanat sub podea, incalzesc podeaua, fumul fiind redirectionat catre “horn” (“guldduk” – 굴뚝). Insa, daca ard toate lemnele, usor-usor, podeaua se va raci, deci focul trebuie mentinut constant pentru o temperatura potrivita.

“Ondol” mai consta si intr-o  “conducta de caldura” (gorae – 고래 ) peste care este asezat un strat de argila si un strat de lespezi de piatra care directioneaza caldura peste tot, astfel podeaua si peretii fiind capabili sa se incalzeasca si sa pastreze caldura in casa cu usurinta. Trebuie mentionat, ca fiecare casa este extrem de bine ventilata, de asemenea, vara, coreenii nu vor suferi mai mult de caldura, decat de cea pe care le ofera vremea, caci nu numai ca “Ondol” nu sunt puse in functiune in lunile calduroase, dar, casele sunt construite in asa fel, incat aerul poate sa circule, totodata, au si o veranda care este si ea bine ventilata. Se spune ca o singura incalzire cu “Ondol” pastreaza caldura in casa in jur de 3 zile pe timpul iernii si in jur de 10 zile pe timpul primaverii si toamnei, dar incalzirea trebuie sa fie indelungata ca aerul cald sa fie pastrat mai multe zile.

Literalmente “Ondol” inseamna “piatra calda” si coreenii sunt extrem de multumiti de acest sistem unic de incalzire, ba chiar le recomanda si strainilor sa-si construiasca casele in asa fel, incat sa fie dotate cu acest tip de incalzire. Ei afirma ca “Ondol” este un sistem de incalzire de care vor fi multumiti si ei si de care vor beneficia din plin. Multi straini au fost extrem de impresionati de “Ondol” si isi doresc ca acesta sa existe si in tara lor, deci spera ca tara asiatica va exporta acest sistrem de incalzire si in alte tari.

Ca sa intelegeti mai bine cum functioneaza “Ondol”

In anotimpurile calde, cum am mentionat mai sus, “Ondol” nu este pus in functiune. Chiar si asa, cum in Coreea este extrem de cald la sfarsitul primaverii si pe tot parcursul verii, coreenilor le este greu sa suporte caldura. Insa, in casele traditionale, exista o incapere care nu este inconjurata in totalitate de pereti si unde podeaua este una speciala. Podeaua se numeste “Maru” (마루) si aceasta incapere este foarte bine ventilata, permitandu-le coreenilor sa se racoreasca. Aceasta este asa-numita “veranda”.

Maru

maru

Sursa foto: Antiquelive.com

Pana acum, am vorbit doar despre case, insa, trebuie stiut ca si apartamentele moderne sunt incalzite cu un sistem de incalzire asemanator. In cazul caselor, fumul dens si fierbinte este cel care incalzeste podeaua, insa la apartamente, apa fierbinte incalzeste tevile, degajand caldura. Apartamentele nu pot fi construite in asa fel, incat sa fie dotate cu “Ondolul original”, nu se poate face foc sub podea, asa ca asiaticii au gasit alta solutie, adica incalzirea care se intampla prin intermediul tevilor. Mai mult de 50% din coreeni stau la apartament, insa se bucura de “Ondol-ul modern” ca si cei care stau la casa, bucurandu-se de sistemul original. Cei care stau la apartament, sunt protejati de frig chiar daca sistemul de incalzire nu ar functiona o perioada, insa, coreenii care locuiesc in case traditionale, nu ar putea supravietui fara “Ondol”, mai ales pe timpul iernii. De nu ar exista “Ondol”, nu numai ca ar ramane fara caldura, dar nu ar putea nici sa gateasca, acesta fiind legat si de bucatarie si nici nu ar putea sa aiba apa calda in bai. Acestor oameni, “Ondol”-ul le ofera tot confortul.

Incet-incet, coreenii au inceput sa exporte acest sistem de incalzire si in strainatate. Fiind un sistem unic de incalzire, atrage interesul multora si cine stie, poate in viitor, majoritatea oamenilor isi vor incalzi locuintele cu “Ondol”. Ce parere aveti despre acest sistem de incalzire? Ati sta o noapte intr-o casa traditionala sa vedeti cum functioneaza si cat de mult se incalzeste podeaua datorita acestuia?

  • CREDITE:
Ma numesc Rena si sunt pasionata de limba coreeana! ^_^ Am terminat facultatea de Litere, sectia Coreeana-Engleza si doresc sa imi continui studiile. Deoarece imi plac limbile straine, vreau sa devin traducatoare. Imi place foarte mult muzica, MP3 player-ul e intotdeauna cu mine. Pur si simplu nu pot trai fara muzica! Pe langa limba coreeana si ascultatul muzicii am si alte pasiuni: imi place foarte mult sa fac poze (mai ales despre natura), sa joc bowling, ping-pong, badminton, volley si sa ma uit la drame si show-uri coreene. Pur si simplu ador muzica coreeana si cantaretii coreeni, dar si tot ce tine de Coreea, pentru ca aceasta tara asiatica este interesanta, iar limba speciala. Sper ca va plac articolele si invatati cate ceva nou in fiecare saptamana. Va astept vizita pe blog cu mare drag!