Mic ghid al Coreei

Localizata in Peninsula Coreeana, intre China (pe partea continentala) si Japonia (pe partea peninsulara), regiunea pe care noi o cunoastem sub numele de Coreea este impartita in doua state: Coreea de Nord (oficial Republica Democratica Populara Coreeana) si Coreea de Sud (oficial Republica Coreea). Separarea s-a produs recent, in urma celui de-al doilea razboi mondial, cand partea din nord a ramas sub influenta Uniunii Sovietice, incurajata spre comunism, iar partea din sudul peninsulei a fost influentata de Statele Unite ale Americii, avand o rata de dezvoltare mult mai ridicata.

Istoria Coreei

Civilizatia coreeana este una cu radacini puternic ancorate in antichitate si o identitate culturala bine definita. Cele mai vechi semne ale unei civilizatii umane in zona provin din 100.000 inaintea erei noastre, insa istoria Coreei incepe cu adevarat in perioada celor Trei Imperii Coreene, Goguryeo, Silla, si Baekje. Atunci s-au pus bazele culturii coreene si in acea perioada a fost creat unul dintre preparatele esentiale mancarurilor coreene – kimchi.

Istoria Coreei ca stat de sine statator incepe insa doar odata cu dinastia Goryeo, care a fondat in 918 statul numit Koryeo. Asa cum e de banuit, numele actual al tarii provine din acel Koryeo. In aceasta perioada se propaga in Coreea budismul si confucianismul. In secolul al XIII-lea, dinastia Goryeo este inlocuita de dinastia Joseon, care in 1443 a creat alfabetul coreean. Ulterior (1910), Coreea a fost ocupata de Japonia, urmand ca dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in urma unui razboi, statul s-a separat in cele doua state de azi.

Alfabetul coreean

Sistemul hangul, inventat de regele Sejong cel Mare de Joseon, are la baza caractere care inlocuiesc literele alfabetului roman. Caracterele reprezinta consoane, vocale sau grupe de sunete. Pentru a scrie, coreeni folosesc silabe in care pun 3 sau 4 astfel de caractere, pentru a forma un cuvant.

Traditii

Coreenii au o cultura plina de traditii pe care toata lumea le respecta. De exemplu, la cina, se pune accentul pe mancatul in familie astfel ca, in locul unei farfurii separate pentru fiecare membru al familiei, toti mananca la un loc. Totodata, e considerat nepoliticos sa incepi sa mananci inaintea celui mai batran membru al familiei.

Cand vine vorba de varsta unui coreean, trebuie sa stii ca acestia calculeaza altfel numarul de ani. Pentru majoritatea coreenilor, cand un copil se naste, are deja 1 an, iar dupa primul an de viata el implineste 2 ani. De fapt, prima petrecere de zi de nastere este una foarte importanta pentru coreeni. Printre traditiile din aceasta sarbatoare se numara prezicerea talentelor si viitorului copilului, cand acesta este pus in fata unei mese pe care sunt asezate obiecte precum bani, o carte, ata sau orez si analizand ce anume ii starneste interesul pentru prima data.

Portul national

Desi in prezent majoritatea coreenilor se imbraca asemeni noua, exceptie facand evenimentele speciale, in trecut atat femeile, cat si barbatii purtau un costum national numit hanbok. Pentru barbati acesta era compus dintr-o jacheta si o pereche de pantaloni, in timp ce femeile purtau o jacheta si o fusta cu talia sub san.

Cultura

Literatura coreeana clasica a fost puternic influentata de confucianism, budism si taoism si reflecta baladele si credintele coreenilor din acele vremuri. Pe de alta parte, muzica si cultura cinematica coreeana a inceput sa patrunda in cultura vestica, fiind reprezentata de K-pop si K-dramas. K-pop este muzica coreeana precum deja faimoasa „Gangnam Style” al lui Psy. K-dramas se refera la serialele dramatice coreene care pot fi amplasate in epoca contemporana sau in trecutul istoric.

Sport

Sportul national coreean este Taekwando. Acesta se axeaza pe lovituri din picior si este unul dintre sporturile incadrate in categoria arte martiale. A fost creat intre 1950 si 1960, de maestrii in arte martiale, observand metodele de lupta coreene: Taekkyeon, Gwonbeop si Subak.

Gastronomie

Din punct de vedere culinar, Coreea are elemente comune cu bucataria chinezeasca si japoneza, insa spre deosebire de acestea, in bucataria coreeana se pune accent pe gustul picant al ardeiului chili sau al usturoiului, asociat cu sos de soia sau alimente fermentate. Cele mai cunoscute preparate coreene sunt Kimchi, Bibimbap si Bulgogi.

FĂRĂ COMENTARII

Lasă un comentariu