Maniere si obiceiuri coreene

Fiecare tara are propriile traditii si etichete cand vine vorba de intalniri, servirea mesei sau oferirea cadourilor. Iar coreenii au dezvoltat un cod de comportament care pune accentul pe respectarea celor in varsta si maniere care sa nu jigneasca pe nimeni.

Papucii jos

Atunci cand intri intr-o casa coreeana, trebuie sa te descalti. Coreenii dorm si mananca pe podea, astfel ca este de neconceput sa lasi mizerie in urma ta unde ei servesc masa.

Maniere la intalniri

Intalnirile mai putin formale, intre prieteni, nu necesita decat o mica plecaciune si un zambet. Insa, cu cat gradul de formalitate al intalnirilor creste, cu atat sunt mai serioase etichetele care trebuie respectate. Astfel, plecaciunile sunt necesare si se acorda o importanta destul de mare efortului depus pentru a face o plecaciune perfecta. Sunt intalnite si strangerile de mana, dar asta numai dupa o mica plecaciune. Nu uita, daca intalnesti o persoana mai in varsta, tu trebuie sa faci primul plecaciunea, in timp ce strangerea de mana este initiata de persoana mai in varsta. La plecare, fa o plecaciunea in fata fiecarei persoane si multumeste-le pentru companie.

Cum oferi un dar

Daca primesti un cadou, trebuie sa oferi un cadou care sa fie de aceeasi valoare. Niciodata nu oferi un cadou scump unei persoane care stii ca nu isi permite sa iti ofere si tie un dar la fel de scump. Daca mergi in vizita nu uita de fructe sau de ciocolata de calitate. Cadourile trebuie impachetate in hartie de culoare rosie sau galbena, niciodata in verde, alb sau negru. Nu oferi niciodata 4 cadouri pentru ca numarul este considerat ghinionist, dar poti oferi 7, deoarece numarul este considerat unul norocos. Ofera si primeste cadourile cu ambele maini si, chiar daca te roade curiozitatea, nu deschide niciodata darul primit chiar atunci.

Daca esti invitat acasa la cineva…

… si stii ca mai trebuie sa vina cineva, puteti sa va intalniti intr-un loc prestabilit si sa mergeti impreuna. Chiar daca intarzii 30 de minute, nimeni nu se va supara pe tine. Odata ajuns acasa la gazda, nu uita sa te descalti si sa lasi papucii la usa si sa astepti sa fii salutat. La plecare, gazda te va conduce la poarta sau masina si nu te impotrivi, deoarece este considerat jignitor sa te salute din casa. In ultimul rand, a doua zi nu uita sa trimiti o nota de multumire pentru ca ai fost invitat la masa.

Intalnirile de afaceri

Ai grija sa iti programezi o intalnire cu cel putin 3-4 saptamani inainte si nu intarzia, niciodata. Inainte, poti sa trimiti materiale despre compania ta si cu testimonialele clientilor tai. Odata ajuns la intalnire, asteapta ca persoana cea mai in varsta sa intre in birou/incapere si nu iti da jos jacheta pana aceeasi persoana nu se dezbraca de jacheta. Prima intalnire este intodeauna folosita pentru a va cunoaste si pentru a crea o baza relatiei voastre.

Si cum te imbraci la intalnire?

Pentru barbati este recomandat un costum inchis la culoare si cu o camasa alba, in timp ce pentru femei este acceptata o imbracaminte mai conservatoare. La capitolul bijuretii, barbatiilor nu le este recomandat nimic in afara de inelul de casatorie, iar femeilor cateva podoabe mai subtile. Si inca un lucru important, daca esti barbat si porti barba ar trebui sa stii ca acest aspect este considerat unul neprofesional, dar este acceptat.

FĂRĂ COMENTARII

Lasă un comentariu