Incursiune in bucataria coreeana

Povestea gastronomiei coreene incepe in antichitate. Atunci, oamenii consumau alimente simple, specifice zonei in care locuiau – carne de vanat in zona continentala si peste si fructe de mare in zona peninsulara, alaturi de seminte si leguminoase. Influentele chinezesti si japoneze au facut ca bucataria coreeana sa isi dezvolte o identitate proprie, centrata insa pe acelasi ingredient strasnic – orezul, desi acesta nu este indigen Coreei. Alaturi de orez, sunt servite la fiecare masa, diferite tipuri de kimchi, un fel de muratura din varza chinezeasca, pregatit impreuna cu alte legume, in peste 300 de variante. De fapt, kimchi poate fi considerat un preparat de importanta nationala. Acesta provine din perioada Baekje, unul dintre cele trei imperii coreene (18 I. H. – 660 A.D.). Prepararea alimentelor conservate precum kimchi era specialitatea oamenilor din acel timp.

Alimentele de baza din bucataria coreeana

De-a lungul timpului, bucataria coreeana a evoluat, insa mereu s-a bazat pe cateva ingrediente fara de care aromele mancarurilor nu ar fi prezente. Astfel, pe langa omniprezentul kimchi, pe langa orez, coreenii obisnuiesc sa se foloseasca de soia (pasta din boabe de soia, sos de soia samd), ulei de susan, sare, ghimbir, usturoi si chili. Asta pentru ca, desi cultura coreeana imbina armonios aromele, exista o afinitate pentru gustul picant, intens si pentru gustul sarat. Coreeni s-au folosit si de algele marine, din care au dezvoltat un preparat asemanator foitelor japoneze de alge pentru sushi (Nori). Coreenii insa, au uscat plantele marine, le-au transformat intr-o foita subtire pe care au uscat-o si condimentat-o pentru a putea fi consumata ca gustare. Foita de alge se numeste Gim si se prepara in mai multe variante. Aceasta provine tot din perioada celor trei imperii coreene.

Preparatele provenite de la curtea regala

Bucataria coreeana s-a dezvoltat pe doua laturi si anume mancarea pe care bucatarii o gandeau si pregateau la curtea regala, in special in perioada Dinastiei Joseon (1392 – 1897), si mancarea pe care o mancau oamenii de rand. Cea mai vizibila diferenta intre acestea era modul de preparare sau de servire al alimentelor. Mai exact, imbinarea alimentelor era facuta cu atentie la curtea regala, insa avea o importanta mai scazuta pentru oamenii de rand, care aveau nevoie doar ca alimentele pe care le consuma sa fie satioase. Dar si alimentele in sine faceau diferenta intre curtea regala si oamenii care munceau.. Spre exemplu, in trecut, orezul alb era considerat un lux si oamenii de rand obisnuiau sa il amestece cu alte seminte si graunte, pentru a-l „lungi”. La curtea regala, mancarea varia si nu se tinea cont de alimente sezoniere, ei folosindu-se de produse fermentate precum kimchi sau alimente aduse din imprejurimi. Pentru a gati cina familiei regale era nevoie de mai multe ore de munca, de imbinarea aromelor si a diferitelor temperaturi ale alimentelor, alternand preparatele calde cu cele reci.

Bucataria coreeana moderna

La inceputul secolului al XX-lea, Coreea a fost ocupata de Japonia, de unde a rezultat cresterea productiei de orez. Tot atunci a inceput sa fie universal consumata in Coreea si carnea de vita, care azi este foarte populara, in special in barbecue-ul coreean. In prezent, consumul de orez pare a fi in scadere, acesta fiind deseori alternat cu preparate precum painea alba sau taiteii, insa orezul inca se afla pe primul loc in topul alimentelor consumate la felul principal. Cele mai cunoscute preparate coreene la nivel mondial in prezent sunt Kimchi, Bibimbap, Bulgogi si Tteok, o prajitura din orez.

Preparatele coreene sunt gandite pentru a fi consumate cu intreaga familie, acestia punand pe masa felul principal (de obicei orez) alaturi de diferite garnituri (numite Ban Chan). Se consuma cu ajutorul unor betisoare de lemn, argint sau inox si o lingura. De asemenea, este considerat nepoliticos sa incepi sa mananci inaintea celui mai in varsta membru al familiei.

FĂRĂ COMENTARII

Lasă un comentariu