Eticheta bautului in Coreea – Partea I.

Toata lumea apreciaza bunele maniere si eticheta. Bineinteles ca acestea sunt importante peste tot in lume, dar in Coreea se pune un accent extrem de mare pe ele. Tinerii trebuie sa-i respecte pe cei care au o varsta mai inaintata, dar si pe superiori. Daca nu dau dovada de respect, vor fi considerati prost crescuti si vor fi si criticati fara abtinere. In acest fel, in functie de varsta si superioritatea individului cu care stau de vorba, iau cina sau pur si simplu isi petrec timpul, comportamentul lor trebuie sa fie corespunzator.

Bunele maniere nu constau doar in plecaciuni mai adanci sau modul in care vorbesc, ci respectul se arata neaparat si cand se aseaza la masa. Tinerii trebuie sa dea dovada de respect cand iau masa impreuna cu un superior, acestea fiind, de obicei, pranzuri sau cine la care se discuta business sau teme importante legate de serviciu, dar si atunci cand ies doar la un paharel cu acesta. Dupa cum v-am mai prezentat intr-un articol, bautura are un rol important in societatea coreeana si prin intermediul acesteia, coreenii ajung sa se cunoasca mai bine si sa poarte conversatii profunde, conversatii care nu pot fi purtate la serviciu niciodata, datorita faptului ca sunt de obicei foarte ocupati. Pe de alta parte, nimeni nu apreciaza discutarea altor teme in timpul serviciului, deci tema familiei sau a vietii personale nu este mentionata deloc.

Exista cateva etape prin care coreenii isi arata respectul fata de cel de o varsta mai inaintata atunci cand beau impreuna. In primul rand, cand persoana cea mai in varsta ofera bautura, aceasta trebuie sa fie acceptata neaparat. Refuzul se considera a fi lipsa de respect fata de acesta. Acceptarea bauturii se intampla in modul urmator: isi ridica paharul in mana dreapta, in timp ce pune cealalta mana pe piept sau sub bratul care este intins ca sa-l sprijine pe acesta, ori, sub pahar. Este extrem de important sa accepte bautura cu doua maini. Superiorul ii va turna bautura si el trebuie sa-i multumeasca si sa o bea pana la fund. Dupa aceea, ii va turna el bautura, folosind iarasi ambele maini, insa aceasta va fi acceptata de superior cu o singura mana. Totusi, daca diferenta de varsta este de 5 ani, atunci este permisa acceptarea bauturii doar cu o singura mana si de cel tanar.

Cand superiorul toarna bautura, se asteapta ca persoana cealalta sa o consume imediat. Insa, cand i se ofera bautura lui, tanarul va trebui sa astepte pana ce superiorul isi termina bautura si doar atunci poate sa bea si el. Ori, seful ii spune sa bea impreuna si astfel poate sa bea deodata cu el. Daca nu, atunci inainte sa-si goleasca paharelul, se va intoarce intr-o parte si va bea astfel. Va trebui sa-si acopere paharul si doar dupa aceea bea, astfel aratand respect fata de sef. Dupa acesta, paharul va fi pus pe masa, iar apoi superiorul o sa-i mai toarne bautura care va fi acceptata de fiecare data.

Daca superiorul isi da seama ca paharul celuilalt este gol, il va umple si vice-versa. Dar acest lucru poate sa fie neplacut pentru cei care simt ca nu mai pot sa bea sau nu ar dori sa mai bea, pentru ca stiu ca se vor imbata. Sunt totusi nevoiti sa se sacrifice si sa nu spuna nimic, deoarece, din respect, nu „au voie” sa refuze bautura oferita. Chiar si celor care nu le place bautura alcoolica sau nu beau in general, datorita etichetei bautului si respectului fata de superior, sunt nevoiti sa accepte bautura chiar daca nu o vor consuma intr-un final. Este o problema pentru multi, dar pur si simplu nu prea au de ales sau trebuie sa aiba un motiv foarte intemeiat pentru a nu bea. S-ar putea ca superiorul sa-i inteleaga si sa-i accepte decizia, dar acest lucru se intampla rar. Din acest motiv, multi care nu sunt fani ai alcoolului, incearca „sa-l duca de nas” intr-un mod sau altul. Unii isi umpla paharul pana la jumatate cand acesta nu se uita, iar altii sunt ajutati de colegi, umpland paharul prietenului lor cu apa atunci cand superiorul nu este atent. Cand angajatii ies cu seful sau cu orice persoana care are o varsta mai inaintata, obisnuiesc sa bea “Soju”, asadar acesta nu poate sa-si dea seama ca in paharul persoanei celeilalte este apa si nu bautura alcoolica.

Pe de alta parte, paharul individului trebuie sa aiba macar putin alcool in el, de nu, acesta va fi umplut, pentru ca este nepoliticos ca paharul sa fie lasat gol. Asadar, daca nu mai doriti sa beti, asigurati-va ca paharul dumneavoastra sa contina incontinuu o cantitate mica de bautura. Totodata, umpleti paharul cuiva, dar niciodata paharul dumneavoastra. Acesta va fi umplut de altcineva.

2

Sursa foto: Travel.cnn.com

Korean_table_manner_while_drinking-01

Sursa foto: Wikipedia

Sursa foto: Hubpages.com

Mai sus ati putut vedea cum se procedeaza atunci cand cineva se aseaza la masa cu un superior, totodata, sper ca am reusit sa va prezint totul in asa fel, incat sa fie usor de inteles, mai ales ca datorita culturii coreene, comportamentul unui individ poate sa fie inteles gresit de catre straini sau chiar sa li se para straniu. ^_^ In articolul urmator o sa aveti ocazia sa aflati si mai multe despre eticheta bautului in Coreea, care, de altfel, marcheaza extrem de mult viata unui coreean. Va astept si saptamana viitoare! ^_^

  • CREDITE:
Ma numesc Rena si sunt pasionata de limba coreeana! ^_^ Am terminat facultatea de Litere, sectia Coreeana-Engleza si doresc sa imi continui studiile. Deoarece imi plac limbile straine, vreau sa devin traducatoare. Imi place foarte mult muzica, MP3 player-ul e intotdeauna cu mine. Pur si simplu nu pot trai fara muzica! Pe langa limba coreeana si ascultatul muzicii am si alte pasiuni: imi place foarte mult sa fac poze (mai ales despre natura), sa joc bowling, ping-pong, badminton, volley si sa ma uit la drame si show-uri coreene. Pur si simplu ador muzica coreeana si cantaretii coreeni, dar si tot ce tine de Coreea, pentru ca aceasta tara asiatica este interesanta, iar limba speciala. Sper ca va plac articolele si invatati cate ceva nou in fiecare saptamana. Va astept vizita pe blog cu mare drag!