Condimentele cele mai folosite in bucataria coreeana

Ce ar fi bucataria coreeana daca nu ar exista condimentele si ingredientele deja consacrate, care ofera o aroma unica preparatelor? Nu e greu sa gatesti in stil coreean, tot ce iti trebuie sunt cateva ingrediente esentiale si de calitate, usor de gasit deja si in Romania.

Orez – Ssal

White rice in blue dish

Orezul este considerat piatra de temelie a bucatariei coreene, fiind folosit de mii de ani in preparatele traditionale. Se foloseste in special orezul cu bob scurt, care, atunci cand este fiert, este lipicios si primeste un gust dulce.

Sos de soia – Jinganjang

sos de soia

Sosul de soia este unul dintre cele mai importante ingrediente ale bucatariei coreene, fiind folosit in majoritatea preparatelor cu legume, fructe de mare, tofu sau peste. Gustul este usor sarat, dar si dulce in acelasi timp. Pe langa sosul de soia standard, exista si sos de soia pentru supe, care are o culoare mai deschisa si este mai putin sarat.

Pasta de boabe de soia – Doenjang

Doenjangwithbeans

Pasta de boabe de soia fermentate este folosita in special pentru supe si tocane, insa se poate adauga ca sos pentru garnituri. Procesul prin care se face pasta de boabe de soia fermentate este unul destul de indelungat, iar aceasta maturare ii ofera gustul acela unic. La fel ca si alte ingrediente, si acesta poate fi gasit in diferite combinatii.

Pasta de ardei iute – Gochujang

Gochujang

Pasta de ardei iute este condimentul principal in diferite feluri de mancare precum cele cu peste, carne, legume, dar si in garnituri si in sosuri. Gochujang este facut din ardei iute, orez glutinos si boabe de soia fermnetate. Gustul dulce – sarat este perfect pentru a condimenta mancarurile, si nu doar pe cele coreene.

Fulgi de ardei iuti – Gochugaru

Gochugaru

Gustul picant al preparatelor coreene este dat de fulgii uscati de chilli foarte des folositi. Se poate achizitiona in doua variente: mild si spicy, in functie de preferinte.

Ulei de susan – Chamkireum

Sesame seeds and oil

Uleiul de susan este facut din seminte de susan presate la rece. Gustul acestuia este unul destul de aromat, de aceea se recomanda folosirea moderata in preparate. Se adauga la carnurile facute pe gratar, la ciuperci, legume, orez si sosuri.

Sos de peste – Aekjeot

sos de peste

Desi sosul de peste este folosit cu precadere in bucataria thailandeza, bucataria coreeana a adoptat si adaptat acest ingredient si l-a transformat in unul dintre cele mai folosite. Este utilizat pentru supe, kimchi, tocane si garnituri.

Seminte de susan simple/prajite/negre – Cham-kkae/Bokkeun-kkae

seminte de susan

Semintele de susan prajite ofera un gust ca de nuci preparatelor koreene. Se folosesc in preparate cu legume, garnituri si sosuri pentru a da o textura crocanta mancarii.

Taitei – Dangmyeon

noodles

Taiteii se gasesc in diverse sortimente: vermicelli, de orez si de cartofi dulci, find folositi in functie de nevoi si preparat.

Alge foi sau fasii subtiri – Gim/Miyeok

foi de alge

Alegele sunt pline de minerale necesare corpului uman. Fie ca sunt consumate sub forma de foi in retete de gimbab, fie sub forma de fasii in retetele de supa, algele ajuta la combaterea oboselii si, pe deasupra, sunt si foarte gustoase.

FĂRĂ COMENTARII

Lasă un comentariu