7 ingrediente cheie ale bucatariei coreene

Fiecare bucatarie este definita de o serie de elemente traditionale. Fie ca este vorba despre obiceiuri, retete, ustensile, tehnici sau ingrediente, fiecare are un rol definitoriu in contextul gastronomiei respective.

Piatra de temelie a bucatariei coreene este orezul cu bob scurt (ssal). Este cel mai important ingredient, care nu lipseste din preparatele asiatice, fiind folosit inca din vremurile vechi. Orezul cu bob scurt este folosit si pentru prepararea sushi-ului. In trecut acesta detinea insa o importanta si mai mare, avutia fiecarei familii era masurata in cantitatea de orez pe care o aveau acasa.

Sosul de soia ocupa un rol important in bucataria coreeana, fiecare familie avand propriul mod de utilizare al acestuia. De cele mai mult ori, el este folosit la gatirea preparatelor din legume, peste, tofu sau fructe de mare. Sosul de soia este de doua tipuri: jinganjang (din care se prepara gustarile mai sus amintite) si gukganjang (folosit ca ingredient pentru supe).

Pasta de soia (doenjang) se obtine prin fermentare, care ii ofera un gust unic, inconfundabil, pe care il poti asorta la diferite preparate. Cu cat culoarea acesteia e mai inchisa, cu atat mai calitativa este pasta de soia. Doenjang este bogat in vitamine si minerale, actioneaza ca antioxidant si ca agent anti-imbatranire, ajuta la buna functionare a ficatului si la stimularea activitatii cerebrale.

Din boabe de soia fermentate, orez glutinos si ardei iute se obtine pasta de ardei iute (gochujang), un ingredient principal pentru diferite feluri de mancare. Intensitatea gustului dulce-acrisor poate varia, pasta fiind folosita inclusiv pentru traditionalele prajituri cu orez. Pasta de ardei iute este un ingredient important pentru bucataria coreeana, nelipsind din mancarurile iuti. Mai mult decat atat, aceasta detine proprietati de accelerare a metabolismului si a pierderii in greutate.

Un ingredient cu o aroma puternica este uleiul de susan (chamgireum), obtinut prin presarea la rece a semintelor plantei. Se recomanda gatirea preparatelor in ulei de susan, pentru un gust mai intens si aromat. Cantitatea de zinc din acesta ajuta la cresterea densitatii osoase si la o mai buna sanatate a oaselor in general.

Pestele este un alt ingredient cheie al bucatariei coreene, mai exact sosul de peste (aekjeot) care se procura prin fermentarea sa. Pentru ca gustul sosului sa fie aromat si deosebit, se folosesc pesti proaspeti. Sosul de peste este si foarte sanatos, fiind bogat in proteine si aminoacizi. Acesta este utilizat in general pentru supe, kimchi, tocane si garnituri.

Seminte de susan simple/prajite/negre (cham-kkae/bokkeun-kkae) ofera un gust deosebit preparatelor coreene, fiind o sursa bogata de calciu. Consumul regulat al acestora sprijina incetinirea procesului de imbatranire. Semintele de susan se folosesc in preparate cu legume, garnituri si sosuri pentru a da o textura crocanta mancarii. Totodata semintele sunt un ingredient esential pentru prepararea dulciurilor si decorarea acestora.