4 lucruri pe care sa nu le faci niciodata in Coreea

Fiecare cultura este definita de un set de traditii si obiceiuri la care putem avea acces datorita erei digitale pe care o traversam, insa unicitatea unui popor este data de regulile lui nescrise. Noi te ajutam sa faci o incursiune in cultura asiatica, dar in special in cea coreeana, care se diferentiaza de restul datorita unor principii specifice de eticheta.

Cunoscute si sub denumirea de „erori culturale”, greselile pe care majoritatea turistilor le fac, de cele mai multe ori neintentionat, atunci cand viziteaza Coreea pot atrage reactii neplacute din partea asiaticilor. Noi consideram ca este important sa faci o impresie buna, desi se crede ca poporul coreean trece cu usurinta peste acest tip de situatie, iar in acest sens iti prezentam cel mai des intalnite „erori culturale”:

  1. Asezarea betisoarelor in pozitie verticala in orez

Atunci cand iei masa, mai ales cand acest lucru se intampla in prezenta unor persoane in varsta, evita sa asezi betisoarele in pozitie verticala in orez. In cultura asiatica, nu doar in cea coreeana, oamenii asaza betisoare parfumate in pozitie verticala in nisip doar cu ocazia unei inmormantari. Acest gest semnifica hrana oferita stramosilor, iar comesenii tai nu vor dori sa li se reaminteasca de un asemenea context. Nu vor dori nici sa creada ca insinuezi plasarea lor cu cateva generatii in urma.

  1. Primirea unui obiect cu o singura mana

In cultura coreeana, a primi si a oferi sunt doua actiuni foarte importante si respectate de catre popor. Astfel ca exista o regula de eticheta care se cere a fi respectata cu precadere: utilizarea ambelor maini atunci cand exista o interactiune intre doua persoane. Aceasta se refera la primirea sau oferirea unui cadou, dar si atunci cand torni apa in paharul cuiva, de exemplu. A folosi o singura mana atunci cand esti pus in situatia mentionata anterior, este considerat a fi un gest nepoliticos.

  1. Scrierea numelor in culoarea rosie

Daca vizitezi Coreea si intentionezi sa scrii o felicitare de ziua cuiva, acorda atentie culorii pixului pe care il vei folosi. In cazul in care singura ta alternativa este cea rosie, amana actiunea. In cultura coreeana, a scrie numele cuiva cu aceasta culoare este un gest strans legat de o superstitie. Aceasta ascunde un mesaj cel putin macabru: persoanei respective i se doreste moartea. Credinta deriva dintr-un obicei din trecut conform caruia in registre, numele persoanelor decedate era trecut in culoare rosie pentru a alunga spiritele malefice.

  1. Luatul mesei alaturi de un grup de persoane

Atunci cand te asezi la masa, e indicat sa te preocupe felul tau de mancare si sa consumi alimententele in propriul ritm. Daca te afli in Coreea, poti sa privesti dincolo de propriul bol si sa acorzi atentie lucrurilor pe care le fac ceilalti participanti. In acest sens, nu vei incepe sa mananci inainte sa faca acest lucru cel mai batran invitat si nu te vei ridica inaintea sa, chiar daca te-ai saturat. De asemenea, nu vei lasa din mana lingura sau betisoarele decat dupa ce ai primit permisiunea sa te ridici de la masa.

Stiind aceste practici pe care coreenii le pretuiesc atat de mult, calatoriile tale pe cel mai intins continent al lumii vor fi lipsite de „erorile culturale” care ar putea starni reactii neplacute. Tu ce reguli nescrise cunosti?