Particularitati ale betisoarelor chinezesti, coreene si japoneze

Cultura culinara asiatica este una care capata notorietate si o raspandire tot mai larga pe masura trecerii timpului. In prezent, preparatele sale specifice, tehnicile de gatit si ustensilele proprii se regasesc intr-un numar vast de regiuni ale globului. Atunci cand vorbim de latura culinara a Asiei, cel mai recognoscibil element este reprezentat de betisoarele care inlocuiesc tacamurile. Popularele chopsticks se refera la o pereche de bete identice cu ajutorul carora alimentele sunt manuite si mancate. Tarile care au adoptat aceasta ustensila ca fiind traditionala sunt China, Coreea si Japonia. Fiecare dintre aceste regiuni are particularitati culturale specifice si reguli de eticheta in cazul folosirii. Printre aceste diferente se regasesc cele legate de materia prima din care sunt confectionate, forma si dimensiuni.

Istoria chopstick-urilor isi are radacinile in trecutul indepartat, in urma cu 5 milenii. Sunt originare din China, iar raspandirea lor si in tarile vecine s-a produs in jurul anului 500 d.Hr. Materia prima utilizata la confectionarea lor era lemnul de bambus, insa, in timp, au aparut aspecte care au dus la diferentierea lor.

  1. Betisoarele chinezesti

Considerate a fi o extensie a degetelor, cu ajutorul carora poti apuca mancarea din vase cu continut fierbinte, choptick-urile chinezesti au o forma dreptunghiulara. Aspectul lor este unul nefinisat, cu varful bont, neprelucrat. Particularitatea betisoarelor chinezesti este data de lungimea lor (mai mare decat celelalte modele), dar si de sectiunea patrata a capatului inferior, aflata in opozitie cu cea superioara, rotunda.

  1. Betisoarele coreene (jeokkarak)

Chopstick-urile coreene au o particularitate distincta, in comparatie cu celelalte doua tipuri, datorita materialului din care sunt confectionate. Acestea au drept materie prima metalul sau aliajele precum otelul inoxidabil. In ciuda aspectului lor pretios, prezinta un grad ridicat de dificultate la folosire. Ustensilele devin alunecoase in timpul folosirii, astfel ca au capetele mai aspre, care servesc si ca ornament. Unicitatea lor este data de lungimea relativ redusa in comparatie cu celelalte modele, dar si de usurinta cu care pot fi curatate.

  1. Bestisoarele japoneze (hashi)

Japonezii sunt cei care folosesc chopstick-urile in functie de un scop specific pentru care au fost create, dar si al ocaziei, iar un exemplu relevant este reprezentat de funeralii. Desi in trecut betisoarele erau realizate din os si chiar fildes, materia prima utilizata in prezent pentru confectionare este lemnul care mai apoi este lacuit. Japonezii folosesc preponderent lemnul datorita texturii sale aderente care face apucarea orezului mult mai facila. Particularitatea chopstick-urilor japoneze este data de forma lor finisata, ascutita la varf.

Cele mai scurte chopstick-uri sunt cele coreene urmate de modelul japonez, iar, mai apoi, de cele chinezesti a caror lungime este influentata de modul de servire al preparatelor: stilul „Susan/Suzy cea lenesa”. Aceasta consta in asezarea tuturor preparatelor concomitent pe masa, participantii fiind nevoiti sa ajunga si la cele aflate la o distanta mai mare de ei.