“Onggi” – Vase de ceramica specific coreene

kimchi in vas de ceramica

Sunt sigura ca vizionand drame coreene, probabil ati observat ca apar de multe ori vase de ceramica de diferite dimensiuni in acestea care inconjoara “Hanok”, casele traditionale coreene. Aceste vase se numesc “Onggi” (옹기) si sunt folosite pentru fermentarea diverselor legume din care vor rezulta muraturi, prepararea pastelor, ca de exemplu “Gochujang”, adica pasta de chilli sau pentru prepararea bauturilor alcoolice. “Onggi” fac parte din cultura si traditia coreeana, de asemenea, sunt si un simbol al tarii.

onggi-2

Sursa foto: Daum.net

Vasele se gasesc la tara si de obicei inconjoara casa, fiecare continand cate o bunatate coreeana. Insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt utilizate de coreenii care stau la oras, deoarece si o parte din acestia pastreaza indragitul “Kimchi” in astfel de vase ceramice. Da, datorita acestor vase speciale devin muraturile coreene atat de delicioase si sanatoase si de aceea sunt asiaticii atat de mandri de muraturile tarii lor, dar si de modul in care sunt preparate.

onggi-3

Sursa foto: Kfcc.co.kr

onggi-6

Sursa foto: Ulsannuri.tistory.com

onggi-7

Sursa foto: Daum.net

“Onggi” se utilizau si in trecut, nu lipseau din curtea nimanui si mai ales de la Curtea Regala, regele putand fi servit doar cu delicii. In astfel de vase ceramice se prepara si se pastreaza de exemplu si “Gochujang” (고추장 – pasta de chilli), “Doenjang” (된장 – pasta de soia), “Ssamjang” (쌈장 – pasta vegetala), dar si diferitele tipuri de “Kimchi” (김치).

Aceste vase de ceramica sunt facute manual, din lut, noroi, nisip alb si chiar si lemne de foc, de catre un maestru olar. Bineinteles ca acestia traiesc la tara, deoarece acolo au spatiul si mediul potrivit unde pot sa lucreze si unde pot sa faca rost de materiale. “Onggi” sunt facute cu cea mai mare grija si fiecare trebuie sa treaca prin mai multe etape ca sa fie perfect, asadar realizarea unui vas este indelungat. Deoarece ne-am modernizat, bineinteles ca exista tehnologie speciala prin care se fabrica vase din ceramica, dar maestrii olari folosesc doar materiale naturale, creand vasele originale. In prezent, exista mai putini coreeni care se ocupa de crearea acestor vase, insa acesti maestrii doresc sa mentina traditia vie si isi dedica tot timpul si viata acestei activitati.

Pentru ei, crearea vaselor ceramice inseamna arta si cum “Onggi” sunt si un simbol si reprezinta o parte din cultura coreena, ei sunt si mai motivati. Maestrii olari afirma ca sunt 3 lucruri de care trebuie sa tina cont coreeanul, atunci cand creaza vase ceramice. Acestea sunt: pamantul, adica materialul cu care va lucra, focul, care va ajuta la realizarea vaselor si nu in ultimul rand, spiritul, altfel spus, sufletul pe care il pune in munca sa.

Asa isi petrece ziua un Maestru “Onggi”

Exista “Onggi” smaltuite, acestia numindu-se “Ojigeureus” (오지그릇 – pronuntat “ojigîrît ”), dar si nesmaltuite, cunoscute ca si “Jilgeureus” (질그릇 – pronuntat “gilgîrît”). In cele smaltuite, se pastreaza “Kimchi” si alte muraturi, paste diferite (pasta de gochujang, doenjang, ssamjang etc.), sos de soia si asa mai departe, iar cele nesmaltuite sunt folosite pentru a pregati taietei de orez cilindrici (“ddeok” – 떡), prajitura de orez la aburi, dar si orez. Deoarece vasele sunt termorezistente, se poate prapara si supa in acestea. De asemenea, exista nenumarate obiecte care sunt facute din lut, de exemplu, tacamuri, tevi de scurgere sau de aragaz, vase decorative, cutiute pentru medicamente, suporturi de lumanari etc.

“Onggi” sunt cunoscute si ca “vase care respira”, pentru ca lasa aerul sa circule, rezultand o fermentatie mai buna, iar in Coreea se spune de obicei: “Cu cat fermenteaza mai mult muratura, cu atat mai delicioasa va deveni”. Aceste vase ceramice pastreaza muraturile si ingredientele coreene foarte bine, asa ca nu va trebui sa va ingrijorati ca se va altera.

Ceea ce este interesant, este faptul ca “Onggi” de diferite dimensiuni au si nume diferite. Cei de dimenisune mica se numesc “Danji” (), cei de dimensiune medie “Hangari” (항아) si “Onggi” de dimensiune mare “Dok” (). Legumele care se lasa la murat, se pastreaza in “Dok”, adica in vasele de cea mai mare dimensiune.

 In coreeana, “jang” (장) inseamna “sos”, asadar, vasele care contin sosurile si pastele, se numesc “Jangdok” (장독), iar in cele in care se tine “Kimchi”, “Kimchi dok” (김치독). “Onggi” in care se lasa la fermentat ingredientele timp indelungat, se numesc si “Jangdokdae” (장독대).

Pentru coreeni, traditia si cultura este extrem de semnificativa, iar “Onggi”, adica toate vasele ceramice, fac parte din acestea, mai ales ca sunt si un simbol al tarii. Aceste vase joaca un rol important in viata coreenilor si in prepararea ingredientelor/mancarurilor sanatoase. Sunt familii care isi dedica viata olaritului, nu numai pentru ca le place sa creeze nenumarate vase si obiecte de ceramica atat de utile, dar si pentru ca in acest fel, traditia va ramane vie si vor putea sa faca aceasta bucatica a culturii lor si mai cunoscuta lumii.