Dansuri traditionale in Coreea – Partea I. – Introducere

dansuri coreene

Tara asiatica este reprezentata de o varietate de dansuri. Datorita tinutelor colorate, accesorilor specifice, miscarilor si emotiilor exprimate extrem de bine, fiecare dans si spectacol este unul gratios si plin de semnificatie. Dansurile erau extrem de importante in trecut si jucau un rol important in viata coreenilor. Acestea au supravietuit pana astazi si fiecare dans are legatura cu o anumita religie si indeplineste o varietate de roluri in ritualuri specifice.

Dansul coreean este bazat pe bucurie si pe expresii interioare, adica pe “meot” (멋) si pe “heung” (흥). Acesti termeni se referă la graţie şi farmec, la o calitate spirituala in ceea ce priveste dansul, dar se refera si la animare. Mai precis, “heung” reprezinta bucuria interioara metafizica. Pe langa acestea doua, mai exista si termenii “han” (한) si “simyeong” (심영), “han” intruchipeaza regretul si o tristete adanca, in timp ce “simyeong” reprezinta extazul. Aceste calitati joaca un rol important in dansurile coreene si nu se bazeaza pe miscari si expresii usoare, din contra, dansatorii isi pun toata pasiunea si priceperea in acestea. Se spune ca cei mai multi coreeni au calitatea “han” in interiorul lor, acesta fiind reflectat in expresiile lor restranse si sentimentele de depresie. Au aceasta calitate, deoarece de obicei coreenii sunt extrem de rezervati, ceea ce este in caracterul lor si din aceasta cauza isi exprima sentimentele si isi arata emotiile doar rar. Dar mai exista inca o explicatie, aceea ca oamenii de rand erau nemultumiti de viata pe care o duceau, se razvrateau si simteau repulsie fata de oamenii din inalta societate care duceau o viata linistita si privilegiata.

“Han” si “simyeong” au a legatura foarte stransa. Vorbim de “simyeong” atunci cand acesta invinge si cucereste “han”, adica invinge regretul si tristetea, rezultand in extaz supranatural. Deoarece oamenii de rand duceau o viata grea si extenuanta, incercau sa se elibereze de stres, de agonie si incercau sa se distreze putin prin intermediul dansurilor populare, adica se straduiau sa-si transforme propriul “han” in “simyeong”. Totusi, acesti termeni nu sunt folosite pentru a descrie dansul de la Curtea Regala si acest lucru este datorita influentei confucianiste asupra acestora.

Elementele de mai sus sunt cele pe care sunt bazate dansurile coreene, insa ceea ce mai da viata si importanta dansurilor sunt costumele speciale purtate. Imbracamintea dansatoarelor este voluminoasa, cu manecile foarte lungi, dar sunt si foarte colorate. Prin aceasta este sugerata veneratia lor pentru flori si pasari, dar reprezinta si cultura coreeana. Ele poarta incaltaminte cu varfuri ridicate ceea ce intruchipeaza cultura coreeana.

Fiecare dans are o costumatie reprezentativa, ceva absolut necesar pentu a exprima sentimentele in totalitatea lor. Dansatorul sau dansatoarea trebuie sa fie in stare sa transmita aceste emotii si sentimente publicului in asa fel, incat publicul sa inteleaga frumusetea si scopul dansului, dar mai ales tema si povestea pe care o spune.

Dansurile coreene pot fi impartite in doua categorii: dansuri de la Curtea Regala si dansuri Populare. Cum le spune si numele, dansurile de la Curtea Regala au fost praticate la palat, atunci cand regele a organizat banchete sau alte ceremonii, totodata, prin aceste dansuri, coreenii isi exprimau veneratia fata de rege si se rugau pentru longevitatea lui, dar si pentru viata pasnica si noroc. Dansurile au prosperat foarte mult sub domnia multor regi, insa cand regele Sejong s-a hotarat sa introduca muzica in curtea sa regala, a impartit acestea in doua categorii, “Hyangak jeongjae” (향악 정재) si “Dangak jeongjae” (당악정재). Din categoria “Hyangak jeongjae” faceau parte dansurile coreene native. Pe de alta parte, “Dangak jeongjae” este cunoscut si sub numele de “dans strain”, fiindca dansurile care faceau parte din aceasta categorie proveneau din China. Insa, inainte ca dansurile straine sa fie prezentate regelui, au fost modificate putin.

Dansurile populare in schimb au fost practicate de oamenii de rand. In timp ce cei de la curte luau parte la diferite activitati sau practicau dansurile specifice curtii regale, oamenii simpli se distrau dupa o zi grea cantand si dansand, bucurandu-se de compania celorlalti. Aceste dansuri sunt legate de viata oamenilor, caci prin dansuri si povestea acestora se reflecta viata lor de zi cu zi. De asemenea, oamenii de rand practicau diferite dansuri la diferite ritualuri, iar stilul diferea de la o regiune la alta. In timp ce dansurile de la curte erau artistice, elegante, aveau o coregrafie bine definita si erau prezentate de profesionisti, dansurile populare erau improvizate si create pe loc, oamenii inspirandu-se din evenimente petrecute intr-un moment anume.

Varietatea de dansuri au jucat si inca joaca un rol important in viata coreenilor, le reprezinta nu doar trecutul, ci si cultura. Chiar daca de ani buni in Coreea domina Kpop (Muzica coreeana – Korean Pop) si dansurile moderne, mai ales printre tineri, cele traditionale nu sunt uitate, ba mai mult, sunt organizate multe spectacole peste tot in tara asiatica. Chiar daca de obicei aceste spectacole sunt mai indragite de cei mai in varsta sau cei care au crescut la tara, fiind obisnuiti sau practicand astfel de dansuri, la aceste spectacole participa multi coreeni, indiferent de varsta, fiindca costumele, accesoriile si modul interesant in care sunt efectuate starnesc curiozitatea si atrag oamenii. Voi practicati vreun dans traditional? Daca sunteti curiosi ce tipuri de dansuri traditionale sunt populare si practicate si astazi in Coreea, va invit sa fiti alaturi de noi si saptamana viitoare. ^_^

  • CREDITE:
Ma numesc Rena si sunt pasionata de limba coreeana! ^_^ Am terminat facultatea de Litere, sectia Coreeana-Engleza si doresc sa imi continui studiile. Deoarece imi plac limbile straine, vreau sa devin traducatoare. Imi place foarte mult muzica, MP3 player-ul e intotdeauna cu mine. Pur si simplu nu pot trai fara muzica! Pe langa limba coreeana si ascultatul muzicii am si alte pasiuni: imi place foarte mult sa fac poze (mai ales despre natura), sa joc bowling, ping-pong, badminton, volley si sa ma uit la drame si show-uri coreene. Pur si simplu ador muzica coreeana si cantaretii coreeni, dar si tot ce tine de Coreea, pentru ca aceasta tara asiatica este interesanta, iar limba speciala. Sper ca va plac articolele si invatati cate ceva nou in fiecare saptamana. Va astept vizita pe blog cu mare drag!