Va amintiti de “Seollal” (Seolnal), adica Anul Nou Lunar, cea mai mare si importanta sarbatoare a coreenilor? Ei bine, chiar daca exista nenumarate sarbatori si festivaluri in Coreea pe parcursul anului, o alta sarbatoare de maxima importanta este “Chuseok” (추석). Acesta inseamna “Ziua Recunostintei” (in trecut se numea “Hangawi” – 한가위), dar si “Ziua Recoltei”.
“Chuseok” se sarbatoreste odata cu venirea toamnei, pe data de 15, in luna a 8-a, dupa calendarul lunar, mai precis, in ziua in care va fi luna plina. Luna plina va fi pe data de 15 septembrie, asadar, “Chuseok” va fi sarbatorit intre 14-16 septembrie.
Cum se intampla si de “Seollal”, de “Chuseok”, coreenii isi viziteaza localitatea natala si familia ca sa petreaca timp cu aceasta si sa se bucure de o masa imbelsugata. Din acest motiv, in fiecare an, acestia se confrunta cu un trafic din care scapa doar dupa 10-15 ore. Ca si de “Seollal”, persoanele cele mai in varsta sunt vizitate de restul familiei, iar tinerii trebuie sa-si arate nu doar respectul fata de ei, dar si pietatea filiala. De asemenea, trebuie sa se inchine in fata stramosilor (조상 – “Josang”), ceea ce inseamna ca inainte de data de 15, se vor duce toti la locul de odihna al stramosilor. Acesta va fi curatat, dupa care se vor inchina in fata acestora si le vor oferi bautura (Soju), dar si alte bunatati, sperand la o viata linistita si noroc.
Cu ocazia acestei sarbatori, magazinele sunt pline cu bunatati si cadouri. Cei care nu au timp sa gateasca si sa se pregateasca pentru aceasta sarbatoare (mai ales ca pregatirile trebuie sa inceapa macar cu o saptamana inainte de “Chuseok” ca totul sa fie pus la punct si gata la timp), atunci nu trebuie sa se ingrijoreze, caci gasesc tot ce au nevoie la magazine. Insa, chiar daca mancarea este la un pret mai acceptabil, majoritatea cadourilor sunt scumpe. Deoarece toate sunt ambalate foarte frumos, acestea reprezinta un cadou perfect de daruit pentru varstnici, aratandu-si recunostinta fata de ei. Pe parcurs, aceste traditii au evoluat o data cu umanitatea, asa ca, mai nou, se obisnuieste ca si sefii sau alti apropiati sa primeasca cadouri.
Ritualuri
In dimineata sarbatorii, coreenii vor tine un ritual pentru stramosi care se numeste “Charye” (차례) si care este ceremonia ceaiului. Despre aceasta ceremonie puteti citi si in articolul despre “Seollal”. Pe scurt, coreenii cred ca spiritul stramosilor va fi intotdeauna alaturi de ei si astfel, tinand aceasta ceremonie si oferindu-le nu doar ceai, dar si o masa copioasa, dau dovada de faptul ca nu au uitat de ei, ba mai mult, le este dor de acestia. Prin intermediul acestei ceremonii si respectul aratat fata de stramosi, acestia vor putea sa se odihneasca in liniste in continuare, iar urmasii vor beneficia de noroc, sanatate si de o viata buna. In caz contrar, nerespectarea acestei ceremonii ar duce la supararea stramosilor, iar in loc de noroc, o sa aiba parte de ghinion si greutati tot restul anului. Trebuie sa mentionez, ca aceasta ceremonie se tine acasa. Mai sunt inca doua ceremonii, “Seongmyo”(성묘) si “Beolcho” (벌초), ceremonii care au fost mentionate pe scurt mai sus. Asadar, dimineata se tine ceremonia “Charye”, dupa aceasta, familia petrece timp impreuna, consumand bunatati. Cu o zi sau chiar mai multe inainte de data de 15, coreenii iau parte si la celelalte doua ceremonii. “Seongmyo” care inseamna “a se inchina in fata stramosilor”, iar “Beolcho” care inseamna “a curata mormantul de buruieni”.
De ce se numeste “Chuseok” si “Ziua Recoltei”?
In trecut, coreenii se adunau sub luna plina ca sa le multumeasca stramosilor pentru o recolta bogata. Cu aceasta ocazie, au sarbatorit, au cantat si au dansat sub luna plina. Femeile erau cele care cantau si dansau. Acestea, purtand “Hanbok”, efectuau un dans care se numeste “Kanggangsullae”. Femeile, prin dansul lor, portretizau fazele lunii. Despre acest dans puteti sa aflati mai multe din articolul “Dansurile traditionale in Coreea – Partea a III.-a – Dansuri Populare”. Acest obicei exista si in prezent si aceste dansuri pot fi vizionate de turisti daca se afla in Coreea in aceasta perioada. Insa, nu este o ideea foarte buna sa “deranjati” coreenii in timp ce acestia sarbatoresc. Pentru ei este foarte importanta aceasta sarbatoare si faptul ca isi pot arata gratitudinea fata de stramosi, asa ca ar fi nepoliticos sa luati parte la ceremonia lor, fara sa fiti invitati si mai ales daca nu faceti parte din familie. Pastrati-va bunele maniere si nu va intristati, caci sunt multe spectacole pe parcursul anului cand aveti ocazia sa vedeti diferite dansuri coreene, printre care si “Kanggangsullae”. ^_^
Mancaruri specifice
Pe langa multe bunatati coreene traditionale care se vor afla pe masa festiva, un preparat specific si reprezentant al sarbatorii este “Songpyeon” (송편), care este un desert. Acestea sunt prajiturele preparate din faina de orez glutinos, umplute cu diferite tipuri de nuci macinate: alune, migdale, nuca, caju, seminte de susan, dar chiar si “pat”, adica “pasta de fasole dulce rosie”. “Songpyeon” au forma lunii, portretizand fazele acesteia, totodata sunt pregatite la aburi, fiind asezate pe ace de pin, preluand aroma placuta a acestora. Prajiturelele originale sunt albe, insa pentru a fi mai apetisante, sunt colorate cu coloranti alimentari. Un alt desert consumat cu ocazia acestei sarbatori este “Hangwa” (한과). Este un desert colorat, pregatit din faina de orez, fructe, miere, si contine si diverse radacini.
Songpyeon
Sursa foto: Daum.net
Sursa foto: Daum.net
Sursa foto: Samsungcekorea.com
Sursa foto: Maangchi.com
Pentru cei care doresc sa pregateasca “Songpyeon”, in videoclipul de mai jos, este explicata reteta pas cu pas:
Hangwa
Sursa foto: Naver.com
Sursa foto: Hwaseongcity.tistory.com
O alta mancare specifica este “Japchae” (잡채), adica taietei din cartofi dulci cu multe legume si carne, dar se consuma si “Jeon” (전), care sunt placinte coreene. Placintele sunt preparate din cartofi, dovlecei, legume si chiar si fructe de mare.
Japchae
Sursa foto: Lkkkorea.com
Jeon
Sursa foto: Insightofgscaltex.com
Sursa foto: Hwarang.or.kr
Pe langa dansul “Kanggangsullae”, de “Chuseok”, coreenii mai practica si “Ssireum” (씨름). Acesta este un sport, o versiune traditionala a ”wrestling”-ului. Nu este violent si cel mai bine seamana cu sumo-ul practicat de japonezi.
Kanggangsullae
Sursa foto: Datanews.co.kr
Ssireum
Sursa foto: Ogena.net
Sursa foto: Yourdailykorean.blogspot.ro
Din videoclipul de mai jos veti putea intelege mai bine cum decurge sarbatoarea si care sunt obiceiurile.
Asadar, “Chuseok” este o sarbatoare semnificativa in Coreea, iar pe perioada acesteia orasele mari se golesc si chiar par pustii. Multi turisti curiosi cred ca nu au cum sa participe la aceasta sarbatoare, insa, exista locatii care le ofera ocazia sa ia parte la multe activitati si jocuri de “Chuseok”. ^_^